Sunday, January 19, 2014

Beautiful Memories



Kenangan terindah sukar untuk kita lupa. Walau sdh beberapa tahun berlalu, kenangan lalu tetap bertakhta dalam ingatan. Sebenarnya penting jugalah kita tulis, catat atau simpan kenangan tu dalam kita punya Diari sbb ada saat kita mahu kongsi saat gembira dengan orang lain tapi xterluah.. jdi diari adalah penyelamat kita :) Heee... Tapi, selalunya benda yang dicatat dlm diari xsemestinya benda yang happy2 ja, happy ending bilang orang, tapi benda yg x berapa mo ok pn ble jgalah catat dlm diari, Sebagai renungan masa hadapan. 

Tulislah kesusahan dalam diari dan andai suatu hari anda temui kesenangan, kenanglah kembali saat2 kesusahan yg lalu.. bersyukurlah dengan kesenangan yang dberi. Tulislah kesedihan dan kekecewaan dalam diari, luahkan segalanya dalam diari andai pernah dikecewakan oleh seseorang. Kerana ada saatnya bila tiada siapa yang sudi menjadi pendengar setia, diarilah yang tetap setia menemani... Tapi jangan dilupakan ALLAH yg Esa. Dia lah yg utama yang maha mengetahui dan maha memahami. :) dan sesungguhnya ALLAH TIDAK pernah jemu untuk mendengar aduan daripada hamba2Nya... Allah Huakbhar.. 
 
Bila dibuka lembaran kertas diari yang lalu, betapa kita telah lalui byk kenangan dlm hidup, ramai orang telah muncul dlm hidup kita.. Automatik kita jdi rindu dgn smua org. Bila baca part2 yg lucu, boleh jdi senyum2 sndiri, bila baca plak part2 yang mnyakitkn hati, nafas terhenti kejap. Sedih tu mungkin ada tapi sedikit2 ia mematangkan kita. Juga mengajar kita supaya lebih tabah menghadapi hari2 esok.  

p/s Sya ada juga diari.. :P sya start tulis2 diari time darjah 6. Masih budak lagi.. haha :P.. first buku diari sya, buku buku biasa ja.. buku kecik tu.. kalau xsilap warma hijau covernya or hitam.. (Lupa dh- sdh 14 tahun berlalu tau, tp mcm bru ja pla kn, bru 14 thun yg lalu), msa tu abg sya pernah amik n bawa lari buku tu. ! Slalu dia skodeng2 time sya tulis diari.. 1rumah jugalah sy kejar dia.. malu bah klu diari kena baca.. Haha  :P Tpi mungkin skrg x lgi, sbb dia dh besar dh.. Haha :P Dulu2 pnya ayat, mmg suma bnda yg berlaku satu2 ditulis dlm diari.. terutama tyme sekolah menengah. Apa yg berlaku 100% ditulis dlm diari.. dri A smpi Z. Tpi bila dah berumur2 ckit ni, x sdh bunga2.. ckit2 adalah.. hikhik.. mcm2 nma sdh yg ada dlm diari. Kadang2 bgi nama samaran sbb takut kalau org lain terbaca. Tapi kdg2 jga bila bagi nama samaran, jdi lupa nma sbnr orng tu.. Huhu.. Kalau buka n baca diari dulu2, malu pn ada. Yalah ayat time budak2.. -_-! Tapi sekarang jarang2 dh tulis diari... Kdg2 luah perasaan dkt buku study,notes n buku conteng.. tyme msh study dkt Unirazak la.. smpi kwn2 yg waris buku notes pun boleh tbaca apa yg sya tulis.. Ermm.. malupn ada.. Hehehehe :P Tapi xtahulah smpi bila buku diari tu akn ada dgn sya, klu sya meninggal nnti diari tu mcm mna? Kena baca ka? Kena simpan ka? atau kena bakar kah? Atau smpi kiamat buku tu akn ada? ALLAH... tpi sebenarnya prnh jga trfikir soalan tu.. "smpai bila?" :' (

Oklah... Entry Beautiful Memories ni smpai cni dulu k, sakit tengkuk.. :P Assalammualaikum... n Selamat Subuh.. :)

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Saya! Like Kalau Suka!

2 comments:

cik jaja said...

salam perkenalan.. tq sbb follow my blog.. sy dh jd follower awk dah... suka bace post awk ni.. sy pom dlu ada diari jgk.. bila baca balik cara penulisan dulu rasa lucu pulak.. hehe.. tapi skrg xtulis dah diari sama mcm awk.. tulis kat buku study atau conteng.. haha..

Dlila said...

Most welcome dear.., :) Yup, mmg lucu n malu sndiri bila baca diari yg lama.., hikhik.., Tapi sumanya pngalaman.. Heee.., :)